Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΝΕΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΕΙΡΑ


Η παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης από το θρόνο του βασιλείου των Κάτω Χωρών σήμανε αρκετές εξελίξεις και για τους συλλέκτες νομισμάτων ευρώ.

Eκτός από την κυκλοφορία του αναμνηστικού νομίσματος των δύο ευρώ αφιερωμένο σε αυτό το γεγονός, αναμένεται να κυκλοφορήσει και νέα χάραξη για τη βασική σειρά (1 λεπτό έως 2 ευρώ) της Ολλανδίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν πως μια χώρα υποχρεούται να μεταβάλει τη βασική της σειράς είτε άμα τροποποιηθούν οι κανονισμοί και η παλαιά χάραξη δεν ανταποκρίνεται πλέον στους νέους, είτε όταν αλλάζει ο επικεφαλής μιας χώρας του οποίου η εικόνα παρουσιάζεται στην βασική σειρά.

Έτσι, η αλλαγή στο θρόνο των Κάτω Χωρών έχει ως αποτέλεσμα μία νέα χάραξη στη βασική σειρά, καθότι στην ήδη υπάρχουσα απεικονίζεται η βασίλισσα Βεατρίκη.

Η νέα χάραξη λοιπόν, η οποία δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί ούτε έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση, θα απεικονίζει τον επικείμενο νέο βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Να αναφέρουμε πως αυτή είναι η 3η φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, μετά το 2005 στο Μονακό (λόγω του θανάτου του Ραινιέ του Γ') και το 2006 στο Βατικανό (λόγω του θανάτου του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β').