Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2013: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 2 ΕΥΡΩ


Αιφνιδίως σήμερα, δόθηκε στην κυκλοφορία από την Ολλανδία αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ.

Πρόκειται για κέρμα το οποίο ανακοινώθηκε μόλις χθες, δεν αναφέρεται στο νομισματικό πρόγραμμα της χώρας που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και είναι αφιερωμένο στην ανακοίνωση της αλλαγής στο θρόνο του βασιλείου των Κάτω Χωρών. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα νόμισμα ανακοινώνεται και κυκλοφορεί σε χρονικό διάστημα μόλις μιας μέρας.

Να αναφέρουμε πως πριν δέκα μέρες η βασίλισσα Βεατρίκη διάγγειλε την παραίτηση της από το θρόνο υπέρ του πρωτότοκου γιου της, πρίγκιπα Βίλεμ-Αλεξάντερ. Έτσι το ολλανδικό νομισματοκοπείο, θέλοντας να τιμήσει αυτό το γεγονός, επέλεξε να εκδώσει το εν λόγω νόμισμα.


Η χάραξη του παρουσιάζει στο κέντρο την προτομή της βασίλισσας Βεατρίκης μπροστά από την προτομή του πρίγκιπα και προσεχώς βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ. Από κάτω τους υπάρχει η ημερομηνία του διαγγέλματος "28 JANUARE". Περιμετρικά υπάρχει η επιγραφή "WILLEM-ALEXANDER PRINS VAN ORANJE - BEATRIX KONINGING DER NEDERLANDEN" που σημαίνει"ΒΙΛΕΜ-ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ THΣ ΟΡΑΓΓΗΣ - ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ" καθώς και το έτος έκδοσης "2013" περιστοιχισμένο από το σήμα του υπευθύνου του νομισματοκοπείου και το σήμα του ολλανδικού νομισματοκοπείου αντιστοίχως.

Το κέρμα κυκλοφόρησε σε 20.000.000 κομμάτια.