Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ 2013: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΥΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ


Το νομισματικό πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2013 ανακοινώθηκε και σε αυτό γίνεται λόγος για την κυκλοφορία δύο εθνικών αναμνηστικών νομισμάτων των δύο ευρώ.

Το πρώτο κέρμα θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Kρήτης με την Ελλάδα.

Κρητική Πολιτεία ήταν η επίσημη ονομασία με την οποία αναγνωρίστηκε η Κρήτη το 1896 ως αυτόνομο κράτος, μετά την επανάσταση και τελικά την ανεξαρτητοποίηση της από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στην ουσία η Κρητική Πολιτεία αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο για την επανένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το 1913.

Tο δεύτερο θα είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 2400 χρόνων από την ίδρυση της ακαδημίας του Πλάτωνα.

H Ακαδημία ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα το 387π.Χ. και πήρε το όνομα της από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν διότι εκεί υπήρχε και το ιερό του ήρωα Ακάδημου. Στην Ακαδημία δίδασκε φιλοσοφία ο Πλάτωνας επί 40 χρόνια, εκτός αυτής όμως διδάσκονταν επίσης μαθηματικά και γεωμετρία. Το οριστικό κλείσιμο της Ακαδημίας έλαβε χώρα το 529μ.Χ. αφού είχαν προηγηθεί στους 9 αιώνες ζωής της περίοδοι ακμής, παρακμής, καταστροφής αλλά και αναγεννήσεων.


Tο κάθε κέρμα θα κυκλοφορήσει σε 750.000 κομμάτια. Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις χαράξεις και τις ημερομηνίες έκδοσης των νομισμάτων δεν έγιναν γνωστές.

Το πλήρες νομισματικό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.