Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΝΕΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ


Η ανακοίνωση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' στις 28 Φεβρουαρίου σημαίνει για τους συλλέκτες νομισμάτων ευρώ και την αλλαγή της χάραξης της βασικής σειράς (1 λεπτό έως 2 ευρώ) του Βατικανό.

Όπως συνέβη και με την παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης από το θρόνο του βασιλείου των Κάτω Χωρών, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον στη βασική σειρά του Βατικανό εμφανίζεται ο Πάπας Βενέδικτος, αυτή θα πρέπει να μεταβληθεί.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2005 μετά το θάνατο του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β'. Τότε, αρχικά είχε δοθεί στην κυκλοφορία από το κρατίδιο νέα βασική σειρά η οποία παρουσίαζε το έμβλημα του χηρεύοντος θρόνου και περιμετρικά του υπήρχε η λατινική επιγραφή "SEDE VACANTE". Η φράση αυτή σημαίνει "κενή θέση" και χρησιμοποιείται για το διάστημα από το θάνατο ή την παραίτηση ενός Πάπα μέχρι την εκλογή νέου. Έπειτα, μετά την εκλογή του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' κυκλοφόρησε και πάλι νέα βασική σειρά στην οποία παρουσιαζόταν ο νεοεκλεγείς Πάπας.

Δηλαδή σε διάστημα ενός μόλις έτους είχαν δοθεί στην κυκλοφορία από το Βατικανό 3 διαφορετικές βασικές σειρές. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται πλέον από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση "sede vacante" επιτρέπεται να δοθεί στην κυκλοφορία ένα επιπλέον αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ για να τιμηθεί το γεγονός αυτό.

Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, εκτός από το αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ αφιερωμένο στην 28η παγκόσμια ημέρα νέων, εντός του έτους θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ακόμη αναμνηστικό νόμισμα αφιερωμένο στο "sede vacante", αλλά και μία νέα βασική σειρά (την τέταρτη συνολικά) με την προτομή του νέου Πάπα που θα εκλεγεί τον Μάρτιο.