Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΣΛΟΒΕΝΙΑ 2013: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 2 ΕΥΡΩ


Στην κυκλοφορία δόθηκε το αναμνηστικό νόμισμα της Σλοβενίας για το τρέχον έτος.

Το κέρμα είναι αφιερωμένο στα 800 χρόνια από την ανακάλυψη του σπηλαίου της Ποστόινα.

Πρόκειται για ένα σύστημα καρστικών σπηλαίων συνολικού μήκους 20.570 μέτρων. Το σπήλαιο Ποστόινα είναι το μεγαλύτερο της χώρας και αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά της μέρη, με περισσότερους από 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το 1819. Στο εσωτερικό του, όπου σε μεγάλο κομμάτι της σπηλιάς η ξενάγηση γίνεται με ειδικό τρενάκι, οι σχηματισμοί από σταλαγμίτες και σταλακτίτες ποικίλουν σε χρώματα και ηλικία, ενώ υπάρχει και ένα ενυδρείο με ένα σπάνιο είδος αμφίβιου ζώου, το "ολμ".


Η χάραξη του νομίσματος είναι πολύ απλή. Στο κέντρο του υπάρχει ένα αφηρημένο σπιροειδές σχέδιο, το οποίο συμβολίζει το σπήλαιο, και ξεκινάει με την επιγραφή "POSTOJNSKA JAMA • 1213 – 2013 • SLOVENIJA" που σημαίνει "ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΣΤΟΪΝΑ • 1213 – 2013 • ΣΛΟΒΕΝΙΑ" και τελειώνει με δύο σταλαγμίτες.

Χαρακτηριστικό είναι πως η χάραξη του νομίσματος δεν περιλαμβάνει το σήμα του σλοβένικου νομισματοκοπείου ή τα αρχικά του χαράκτη.

Το παρόν νόμισμα, το οποίο θα είναι και το μοναδικό αναμνηστικό δίευρω της χώρας για το 2013, κυκλοφόρησε σε 1.000.000 κομμάτια.