Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2013: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΥΡΩ


Το πρώτο αναμνηστικό νόμισμα για το 2013 είναι γεγονός καθώς σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία το κοινό δίευρω από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Είναι η πρώτη φορά που ορισμένες και όχι όλες οι χώρες της ευρωζώνης, εκδίδουν κοινό αναμνηστικό νόμισμα με κοινή χάραξη, αφού κάτι τέτοιο μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν.

Το κέρμα είναι αφιερωμένο στην "50ή επέτειο από τη σύναψη της συνθήκης των Ηλυσίων" ή "συνθήκη της Φιλίας" όπως είναι πιο γνωστή. Επρόκειτο για μία πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία έδωσε τέλος στην μακροχρόνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών και έθεσε μία νέα βάση στη μεταξύ τους σχέση.

Η χάραξη του νομίσματος, η οποία προέκυψε έπειτα από συνεργασία του νομισματοκοπείου του Παρισιού και του Βερολίνου, είναι κοινή και για τις δύο χώρες αλλά παρουσιάζει μικρές λειτουργικές διαφορές.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΧΑΡΑΞΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΧΑΡΑΞΗ

Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο του νομίσματος υπάρχουν τα πορτραίτα των υπογραφόντων της συνθήκης (αριστερά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκολ, και δεξιά ο τότε γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ), ακριβώς πάνω από τις υπογραφές τους. Μεταξύ αυτών υπάρχει και στις δύο γλώσσες η επιγραφή "50 χρόνια 2013".

Επίσης, στο πάνω και στο κάτω μέρος του νομίσματος υπάρχει η επιγραφή "συνθήκη των Ηλυσίων" στα γαλλικά και στα γερμανικά αντίστοιχα, ενώ στα δεξιά υπάρχουν τα αρχικά της κάθε χώρας έκδοσης ("RF" για το γαλλικό και "D" για το γερμανικό).

Το σήμα του νομισματοκοπείου βρίσκεται αριστερά στη γαλλική χάραξη και δεξιά στη γερμανική.

To κέρμα κυκλοφόρησε συνολικά σε 21 εκατομμύρια κομμάτια. Τα 11 από αυτά είναι από τα πέντε γερμανικά νομισματοκοπεία και τα υπόλοιπα 10 από το γαλλικό.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως και οι δύο χώρες πρόκειται να εκδώσουν εντός του 2013 και δεύτερο εθνικό αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ. Το νόμισμα της Γαλλίας θα είναι αφιερωμένο στην "150ή επέτειο από τη γέννηση του Γάλλου Πιέρ ντε Κουμπερτέν" και της Γερμανίας στο "κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης".