Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 2012: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 2 ΕΥΡΩ


Tον τελευταίο καιρό κυκλοφορούσαν φήμες πως το Λουξεμβούργο ενδιαφέρεται να εκδώσει ένα ακόμη εθνικό αναμνηστικό νόμισμα εντός του 2012, εκμεταλλευόμενο την τροποποίηση του αντίστοιχου νόμου που τα αφορά.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας λοιπόν, τις επιβεβαίωσε δημοσιοποιώντας τη χάραξη του νομίσματος.

Το κέρμα, όπως φημολογούταν, θα έχει θέμα το βασιλικό γάμο του πρίγκιπα Γκιγιόμ, διαδόχου στο βασιλικό θρόνο του Λουξεμβούργο, με την βελγίδα κοντέσα Στεφανί Ντε Λανουά, που έλαβε χώρα στις 19 Οκτώβρη 2012.


Ως μήνας έκδοσης του νομίσματος στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει δηλωθεί ο Δεκέμβριος του 2012, στην πραγματικότητα όμως το νόμισμα θα δοθεί στην κυκλοφορία τον Φεβρουάριο του 2013 (πιθανότατα κατά τη διάρκεια της διεθνούς νομισματικής έκθεσης που διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο στη Γερμανία).

Το να δοθεί στην κυκλοφορία ένα νόμισμα με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, και μάλιστα ημερολογιακά στο επόμενο έτος από το αναγραφόμενο έτος έκδοσης, είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί.

Βέβαια, πηγές στο ίντερνετ αναφέρουν πως η εν λόγω καθυστέρηση δεν οφείλεται στο Λουξεμβούργο αλλά σε αδυναμία του ολλανδικού νομισματοκοπείου (εκεί κόβονται την τελευταία τριετία τα νομίσματα του Λουξεμβούργο) να παράξει το συγκεκριμένο νόμισμα πριν το τέλος του 2012 λόγω αυξημένων υποχρεώσεων.

Το κέρμα θα κυκλοφορήσει συνολικά σε 512.000 κομμάτια.