Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2013


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, Γαλλία και Γερμανία το 2013 πρόκειται να εκδώσουν κοινό αναμνηστικό νόμισμα των 2 ευρώ.
To νόμισμα αυτό θα είναι αφιερωμένο στη "50ή επέτειο από τη σύναψη της συνθήκης του Élysée" ή "συνθήκη της Φιλίας" όπως είναι πιο γνωστή, μεταξύ των δύο χωρών το 1963.

Επρόκειτο για μία πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία έδωσε τέλος στην αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών και έθεσε μία νέα βάση στη μεταξύ τους σχέση.



Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι αυτό το νόμισμα δεν πρόκειται να αποτελεί το εθνικό αναμνηστικό νόμισμα των δύο χωρών για το 2013, αλλά ένα κοινό νόμισμα που θα εκδωθεί μόνο από τις δύο αυτές χώρες.

Μέχρι στιγμής τα κοινά θέματα εκδίδονταν πάντα άπ' όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όχι από ορισμένες (Συνθήκη της Ρώμης - 2007, Οικονομική και Νομισματική Ένωση - 2009, 10 Χρόνια Του Ευρώ - 2012).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ένωση, κάθε χώρα επιτρέπεται να εκδώσει μονάχα ένα εθνικό αναμνηστικό νόμισμα κάθε χρόνο και μόνο στην περίπτωση κοινού αναμνηστικού νομίσματος υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης και δεύτερου.

Αν οι φήμες ισχύουν και τελικά υπάρξει στην πραγματικότητα αυτό το αναμνηστικό κέρμα, θα πρόκειται για μια νέα ερμηνεία του νόμου και ανοίγει το δρόμο και σε άλλα μέλη-κράτη να κάνουν το ίδιο.